Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TANIA BALUSTRADA TYMI RĘCAMI ROBIONA...KTO MA?

daggulka

Recommended Posts

Witam.

Ciekawa jestem czy ktoś sam zrobił sobie balustradę balkonową lub schodową :roll: .

Jeśli tak to z czego i jak wykonał i czy to było trudne...oczywiście zdjątka mile widziane :D .

Oczywiście pytanie nie powstało z czystej ciekawości....po prostu jestem na tym właśnie etapie a niestety nie posiadam w zanadrzu nadmiaru wolnej gotówki....więc ciekawa jestem czy ktoś sam się z tą sprawa uporał :D .

Pozdrawiam, smoczyca.

Właśnie jestem w trakcie.

Zamówiłem pocięte profile zamknięte stalowe.

Mocuję do czoła płyty balkonu.

Przykręcę sztachety a na górę jakąś drewnianą poręcz.

A na schody też mam przygotowaną poręcz z drewna ale założę już po przeprowadzce.

Koszty chyba minimalne, tylko ten czas,ten czas!

Poza tym wątek powinien być w "Zrób sam" :wink:

Rozważaliśmy samodzielne wykonanie balustrady drewnianej na balkonie, ale : i tak trzebaby kupić: odpowiednie deski, impregnat, farbę, profile metalowe, śruby itd....i nie wiem czy warta skórka za wyprawkę :roll: .

Najtańszą ofertę dostaliśmy z firmy reklamującej się na allegro.... 110zł/m2 ...prosta konstrukcja z kątowników .... "bajery" można sobie samemu dospawać (na allegro jest tego multum w sprzedaży).

Poczekam jeszcze , może ktoś zrobił sobie sam i się pochwali opisem i fotkami :wink: :D .

Pozdrawiam, smoczyca

• 2 years później...

Witam

Ja mam balustrade drewniana robiona "tymi recami" :)

Wyglada to tak:

http://lh3.ggpht.com/_52LV9OyXY3U/Sux2sJLOMXI/AAAAAAAADf8/2QMsHxjn-F4/s800/DSCF1429.JPG

Co do kosztow: drzewo z tartaku okolo 400zl, klej 50zl, impregnat 70zl, reszta to praca wieczorami (i "troche" sprzetu typu grubosciowka, frezarka, szlifierka...)

pabelo76

trochę nie na temat balustrad ale interesuje mnie twoja "rynna", a dokładnie interesuje mnie czy się sprawdza odprowadzenie pionowe wody po łańcuchu aż do gruntu ? Przy dużym deszczu struga wody utrzymuje się na nim czy może odrywa się i zalewa taras, ściany ?

out: na razie lancuch sprawuje sie tak sobie. Byl zalozony do testow bo nic nie znalazlem na necie a i praktykow tez w okolicy nie znalazlem. Przy malym deszczu radzi sobie nadzwyczaj dobrze, gdy jest wieksza ilosc wody struga sie odrywa od lancucha. Rozwiazaniem (moim zdaniem) jest zastosowanie lancucha o duzym ogniwie (na zdjeciach gdzie sa lancuchy spustowe sa wlasnie takie) albo splecenie kilku o mniejszych okach (ciezko kupic lancuch o duzym ogniwie ktory nie jest masywny) Lejek ktory zaloazylem na gorze ma za zadanie skupienie stumienia na lancuchu.

Jeśli już odświeżony temat, to mam pytanie "balustradowe".

Czy ktoś robił może balustradę wewnętrzną schodową z gotowych elementów ze stali nierdzewnej, które można dostać np. w Leroy Merlin?

Jaki wyszedł koszt za mb? Łatwo się to montuje? Może trochę innych spostrzeżeń...

Podzielcie się... :)

Pozdrawiam

WaldekZ

ja tylko tak bardzo ogólnie ....

kiedy rozważałam wykonanie balustrady wewnętrznej - pojechałam do castoramy i Leroy Merlin ... policzyłam i nie pamietam już dokładnej kwoty , ale tak tanio toto nie wyszło biorąc pod uwagę wszystkie części ...

musiałbyś sobie pojechać i na miejscu policzyć ... konsultant powinien Ci pomóc...

docelowo wykonałam balustradę kutą za którą zapłaciłam z montażem 240zł za metr bieżący ...

Co do cen to nie licz ,że będziesz miał taniej, po podliczeniu wyjdzie Ciebie tak jak byś zamawiał u kogoś i sam montujesz .Dla przykładu: aktualnie zamawiam meble kuchenne ze składu budowlanego, ogólna cena dość atrakcyjna,ale po podliczeniu ,,pierdół" bez których sie nie da tego poskładać aby to jakoś wyglądało, tak wiec myśle,że spokojnie ktoś by zrobił to w podobnej cenie ,albo i niższej i to z montażem. Jedyny plus tego,że jest to dostępne od ręki i nie musze czekać.Co do jakości to mam wiele zastrzeżeń,ale pare lat to pożyje:)

ja tylko tak bardzo ogólnie ....

kiedy rozważałam wykonanie balustrady wewnętrznej - pojechałam do castoramy i Leroy Merlin ... policzyłam i nie pamietam już dokładnej kwoty , ale tak tanio toto nie wyszło biorąc pod uwagę wszystkie części ...

musiałbyś sobie pojechać i na miejscu policzyć ... konsultant powinien Ci pomóc...

docelowo wykonałam balustradę kutą za którą zapłaciłam z montażem 240zł za metr bieżący ...

Co do cen to nie licz ,że będziesz miał taniej, po podliczeniu wyjdzie Ciebie tak jak byś zamawiał u kogoś i sam montujesz .Dla przykładu: aktualnie zamawiam meble kuchenne ze składu budowlanego, ogólna cena dość atrakcyjna,ale po podliczeniu ,,pierdół" bez których sie nie da tego poskładać aby to jakoś wyglądało, tak wiec myśle,że spokojnie ktoś by zrobił to w podobnej cenie ,albo i niższej i to z montażem. Jedyny plus tego,że jest to dostępne od ręki i nie musze czekać.Co do jakości to mam wiele zastrzeżeń,ale pare lat to pożyje:)

Kurczę, balustradę z nierdzewki 6,5 m.b. (wewnętrzna) wycenili mi z montażem na 8000. Myślałem, że "marketową" da się sklecić za połowę tej ceny. Cholera, co tu wymysleć... Końcówka budowy i z kasą cienizna, a jeszcze jakieś łóżko do sypialni zdałoby się kupić... A balustrada kuta (faktycznie tańsza) mi nie pasi... Załamka. :cry:

Może jakieś ciekawe pomysły...

Pozdrowienia

WaldekZ

Ja wczoraj zamówiłem balustradę wewnętrzną ze zwykłej stali konstrukcyjnej, szlifowanej i lakierowanej lakierem bezbarwnym. Kolor nieznacznie ciemniejszy od stali nierdzewnej, troszkę jak tytan. Cena za balustradę z montażem, długość ok. 4-5 metrów to 2200 PLN (słupki pionowe z profila kwadratowego 4cm + wypełnienie z 4 poziomych profili 2x2cm). Ślusarz zrobił mi próbkę , wyszło naprawde fajnie. Jeżeli komuś nie pasuje nieco ciemniejszy kolor, można oddać do niklowania / chromowania. Jak zamontujemy to wrzucę fotki.

Ja wczoraj zamówiłem balustradę wewnętrzną ze zwykłej stali konstrukcyjnej, szlifowanej i lakierowanej lakierem bezbarwnym. Kolor nieznacznie ciemniejszy od stali nierdzewnej, troszkę jak tytan. Cena za balustradę z montażem, długość ok. 4-5 metrów to 2200 PLN (słupki pionowe z profila kwadratowego 4cm + wypełnienie z 4 poziomych profili 2x2cm). Ślusarz zrobił mi próbkę , wyszło naprawde fajnie. Jeżeli komuś nie pasuje nieco ciemniejszy kolor, można oddać do niklowania / chromowania. Jak zamontujemy to wrzucę fotki.

A mógłbyś wrzucić (może być na priv) jakiś namiar na wykonawcę? Pomysł wydaje się być ciekawy... :)

Pozdrowienia

WaldekZ

Ja wykonywałem "tymi rencami" balustradę na balkonie - zrobiona ze słupków stalowych 50mm*50mm (gr. ścianek: 2,5mm chyba), pomiędzy którymi przyspawane są 2 żerdzie z ceowników 40*20mm (stal hutnicza, gr. 4mm), a na szczycie przyspawany płaskownik 50mm*5mm na całej długości.

Płaskownik i ceowniki ponawiercałem, a do tego będę kręcił sztachetki drzewniane zakupione na alledrogo ;)

Całość objechałem szczotą stalową na wiertarce, a następnie pomalowałem (na razie 1 warstwą) hammeritem, bo niestety padał deszcz i rdzę chwyciło...

Kosztów i fotek na razie nie mam, ale wyszło całkiem niedrogo. Spawarę pożyczyłem od sąsiada ;)

Aha, całość konstrukcji przytwierdziłem do żelbetu balkonu za pomocą prętów fi12 żebrowanych przyspawanych od wewnątrz do słupków. Przymocuję jeszcze na długie kotwy do elewacji.

• 3 weeks później...

Oto moja balustrada o której pisałem wcześniej, nie mam jeszcze pochwytu ale na dziś wyglada tak :

http://img22.imageshack.us/img22/7944/pb260015.th.jpg

http://img510.imageshack.us/img510/7158/pb260016.th.jpg

http://img412.imageshack.us/img412/4460/pb260017.th.jpg

To jest zwykła stal konstrukcyjna zeszlifowana do gołego metalu i polakierowana lakierem bezbarwnym.

No jest to jakiś eksperyment, mam nadzieję że wszystko będzie ok. Generalnie profile są zabezpieczane z obu stron olejem, z zewnątrz został oczywiście zmyty ale w środku myślę że trochę go zostało. Poza tym w sumie pod dachem jakiejś wyjątkowej wilgotności nie ma i zanim "Ruda" skonsumuje 2mm ścianki trochę czasu minie :-)

No jest to jakiś eksperyment, mam nadzieję że wszystko będzie ok. Generalnie profile są zabezpieczane z obu stron olejem, z zewnątrz został oczywiście zmyty ale w środku myślę że trochę go zostało. Poza tym w sumie pod dachem jakiejś wyjątkowej wilgotności nie ma i zanim "Ruda" skonsumuje 2mm ścianki trochę czasu minie :-)

Hm... Tylko że ogniska korozji mogą siedzieć pod lakierem i "wylezą" za jakiś czas. W każdym razie wygląda nieźle.

Ja jednak zdecydowałem się na montaż balustrady schodowej z gotowych elementów z nierdzewki (+ pochwyt z drewna). Koszt przy 6,5 m długości ok . 1800 PLN (tylko stal). Montować zamierzam sam (kotwy fi 8 + żywica), mam nadzieję, że jakoś się uda... :-?

Pozdrowienia

WaldekZ