daggulka 14.09.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam. Ciekawa jestem czy ktoś sam zrobił sobie balustradę balkonową lub schodową . Jeśli tak to z czego i jak wykonał i czy to było trudne...oczywiście zdjątka mile widziane . Oczywiście pytanie nie powstało z czystej ciekawości....po prostu jestem na tym właśnie etapie a niestety nie posiadam w zanadrzu nadmiaru wolnej gotówki....więc ciekawa jestem czy ktoś sam się z tą sprawa uporał . Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 15.09.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 To link do mojego wątku o balustradzie- tam się odezwał jeden samodzielny wykonawca : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2032904#2032904 Pozdrawiam-kachna28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 15.09.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Właśnie jestem w trakcie. Zamówiłem pocięte profile zamknięte stalowe. Mocuję do czoła płyty balkonu. Przykręcę sztachety a na górę jakąś drewnianą poręcz. A na schody też mam przygotowaną poręcz z drewna ale założę już po przeprowadzce. Koszty chyba minimalne, tylko ten czas,ten czas! Poza tym wątek powinien być w "Zrób sam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.09.2007 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Rozważaliśmy samodzielne wykonanie balustrady drewnianej na balkonie, ale : i tak trzebaby kupić: odpowiednie deski, impregnat, farbę, profile metalowe, śruby itd....i nie wiem czy warta skórka za wyprawkę . Najtańszą ofertę dostaliśmy z firmy reklamującej się na allegro.... 110zł/m2 ...prosta konstrukcja z kątowników .... "bajery" można sobie samemu dospawać (na allegro jest tego multum w sprzedaży). Poczekam jeszcze , może ktoś zrobił sobie sam i się pochwali opisem i fotkami . Pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 02.11.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Witam Ja mam balustrade drewniana robiona "tymi recami" Wyglada to tak: http://lh3.ggpht.com/_52LV9OyXY3U/Sux2sJLOMXI/AAAAAAAADf8/2QMsHxjn-F4/s800/DSCF1429.JPG Co do kosztow: drzewo z tartaku okolo 400zl, klej 50zl, impregnat 70zl, reszta to praca wieczorami (i "troche" sprzetu typu grubosciowka, frezarka, szlifierka...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 02.11.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 pabelo76 trochę nie na temat balustrad ale interesuje mnie twoja "rynna", a dokładnie interesuje mnie czy się sprawdza odprowadzenie pionowe wody po łańcuchu aż do gruntu ? Przy dużym deszczu struga wody utrzymuje się na nim czy może odrywa się i zalewa taras, ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 03.11.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 out: na razie lancuch sprawuje sie tak sobie. Byl zalozony do testow bo nic nie znalazlem na necie a i praktykow tez w okolicy nie znalazlem. Przy malym deszczu radzi sobie nadzwyczaj dobrze, gdy jest wieksza ilosc wody struga sie odrywa od lancucha. Rozwiazaniem (moim zdaniem) jest zastosowanie lancucha o duzym ogniwie (na zdjeciach gdzie sa lancuchy spustowe sa wlasnie takie) albo splecenie kilku o mniejszych okach (ciezko kupic lancuch o duzym ogniwie ktory nie jest masywny) Lejek ktory zaloazylem na gorze ma za zadanie skupienie stumienia na lancuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 03.11.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Jeśli już odświeżony temat, to mam pytanie "balustradowe". Czy ktoś robił może balustradę wewnętrzną schodową z gotowych elementów ze stali nierdzewnej, które można dostać np. w Leroy Merlin? Jaki wyszedł koszt za mb? Łatwo się to montuje? Może trochę innych spostrzeżeń... Podzielcie się... Pozdrawiam WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.11.2009 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 ja tylko tak bardzo ogólnie ....kiedy rozważałam wykonanie balustrady wewnętrznej - pojechałam do castoramy i Leroy Merlin ... policzyłam i nie pamietam już dokładnej kwoty , ale tak tanio toto nie wyszło biorąc pod uwagę wszystkie części ... musiałbyś sobie pojechać i na miejscu policzyć ... konsultant powinien Ci pomóc...docelowo wykonałam balustradę kutą za którą zapłaciłam z montażem 240zł za metr bieżący ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 03.11.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Co do cen to nie licz ,że będziesz miał taniej, po podliczeniu wyjdzie Ciebie tak jak byś zamawiał u kogoś i sam montujesz .Dla przykładu: aktualnie zamawiam meble kuchenne ze składu budowlanego, ogólna cena dość atrakcyjna,ale po podliczeniu ,,pierdół" bez których sie nie da tego poskładać aby to jakoś wyglądało, tak wiec myśle,że spokojnie ktoś by zrobił to w podobnej cenie ,albo i niższej i to z montażem. Jedyny plus tego,że jest to dostępne od ręki i nie musze czekać.Co do jakości to mam wiele zastrzeżeń,ale pare lat to pożyje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 06.11.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 ja tylko tak bardzo ogólnie .... kiedy rozważałam wykonanie balustrady wewnętrznej - pojechałam do castoramy i Leroy Merlin ... policzyłam i nie pamietam już dokładnej kwoty , ale tak tanio toto nie wyszło biorąc pod uwagę wszystkie części ... musiałbyś sobie pojechać i na miejscu policzyć ... konsultant powinien Ci pomóc... docelowo wykonałam balustradę kutą za którą zapłaciłam z montażem 240zł za metr bieżący ... Co do cen to nie licz ,że będziesz miał taniej, po podliczeniu wyjdzie Ciebie tak jak byś zamawiał u kogoś i sam montujesz .Dla przykładu: aktualnie zamawiam meble kuchenne ze składu budowlanego, ogólna cena dość atrakcyjna,ale po podliczeniu ,,pierdół" bez których sie nie da tego poskładać aby to jakoś wyglądało, tak wiec myśle,że spokojnie ktoś by zrobił to w podobnej cenie ,albo i niższej i to z montażem. Jedyny plus tego,że jest to dostępne od ręki i nie musze czekać.Co do jakości to mam wiele zastrzeżeń,ale pare lat to pożyje:) Kurczę, balustradę z nierdzewki 6,5 m.b. (wewnętrzna) wycenili mi z montażem na 8000. Myślałem, że "marketową" da się sklecić za połowę tej ceny. Cholera, co tu wymysleć... Końcówka budowy i z kasą cienizna, a jeszcze jakieś łóżko do sypialni zdałoby się kupić... A balustrada kuta (faktycznie tańsza) mi nie pasi... Załamka. Może jakieś ciekawe pomysły... Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.11.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Ja wczoraj zamówiłem balustradę wewnętrzną ze zwykłej stali konstrukcyjnej, szlifowanej i lakierowanej lakierem bezbarwnym. Kolor nieznacznie ciemniejszy od stali nierdzewnej, troszkę jak tytan. Cena za balustradę z montażem, długość ok. 4-5 metrów to 2200 PLN (słupki pionowe z profila kwadratowego 4cm + wypełnienie z 4 poziomych profili 2x2cm). Ślusarz zrobił mi próbkę , wyszło naprawde fajnie. Jeżeli komuś nie pasuje nieco ciemniejszy kolor, można oddać do niklowania / chromowania. Jak zamontujemy to wrzucę fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 09.11.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Ja wczoraj zamówiłem balustradę wewnętrzną ze zwykłej stali konstrukcyjnej, szlifowanej i lakierowanej lakierem bezbarwnym. Kolor nieznacznie ciemniejszy od stali nierdzewnej, troszkę jak tytan. Cena za balustradę z montażem, długość ok. 4-5 metrów to 2200 PLN (słupki pionowe z profila kwadratowego 4cm + wypełnienie z 4 poziomych profili 2x2cm). Ślusarz zrobił mi próbkę , wyszło naprawde fajnie. Jeżeli komuś nie pasuje nieco ciemniejszy kolor, można oddać do niklowania / chromowania. Jak zamontujemy to wrzucę fotki. A mógłbyś wrzucić (może być na priv) jakiś namiar na wykonawcę? Pomysł wydaje się być ciekawy... Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 09.11.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Oto moja balkonowa, wykonana przez mojego męża. Szerokośc ok. 550 cm, koszt coś ok. 500 zł. Zwykle żelastwo pomalowane jakimś hammeraitem. http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/hj/ad/aytd/CKuypMvMy42lb0ZL6B.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 09.11.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 pabelo76 prowadząc dywagacje dalej nie na temat, z twojej wypowiedzi wynika, że problemem jest odprowadzenie większej ilości wody po łańcuchu. Rozwiązaniem może było by "podzielenie" rynny na dwa spadki i zrobienie doprowadzenia po drugiej stronie wypustki w dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 09.11.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Ja wykonywałem "tymi rencami" balustradę na balkonie - zrobiona ze słupków stalowych 50mm*50mm (gr. ścianek: 2,5mm chyba), pomiędzy którymi przyspawane są 2 żerdzie z ceowników 40*20mm (stal hutnicza, gr. 4mm), a na szczycie przyspawany płaskownik 50mm*5mm na całej długości. Płaskownik i ceowniki ponawiercałem, a do tego będę kręcił sztachetki drzewniane zakupione na alledrogo Całość objechałem szczotą stalową na wiertarce, a następnie pomalowałem (na razie 1 warstwą) hammeritem, bo niestety padał deszcz i rdzę chwyciło... Kosztów i fotek na razie nie mam, ale wyszło całkiem niedrogo. Spawarę pożyczyłem od sąsiada Aha, całość konstrukcji przytwierdziłem do żelbetu balkonu za pomocą prętów fi12 żebrowanych przyspawanych od wewnątrz do słupków. Przymocuję jeszcze na długie kotwy do elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 26.11.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Oto moja balustrada o której pisałem wcześniej, nie mam jeszcze pochwytu ale na dziś wyglada tak : http://img22.imageshack.us/img22/7944/pb260015.th.jpghttp://img510.imageshack.us/img510/7158/pb260016.th.jpg http://img412.imageshack.us/img412/4460/pb260017.th.jpg To jest zwykła stal konstrukcyjna zeszlifowana do gołego metalu i polakierowana lakierem bezbarwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.11.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 dzabij: wygląda całkiem spoko Tylko czy tego rdza żreć nie będzie? Jakoś tak nie chciałbym, aby mi się pojawiła z widelcem i nożem przy tej jadłodajni Z wierzchu lakier powstrzyma, ale co od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 26.11.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 No jest to jakiś eksperyment, mam nadzieję że wszystko będzie ok. Generalnie profile są zabezpieczane z obu stron olejem, z zewnątrz został oczywiście zmyty ale w środku myślę że trochę go zostało. Poza tym w sumie pod dachem jakiejś wyjątkowej wilgotności nie ma i zanim "Ruda" skonsumuje 2mm ścianki trochę czasu minie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 26.11.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 No jest to jakiś eksperyment, mam nadzieję że wszystko będzie ok. Generalnie profile są zabezpieczane z obu stron olejem, z zewnątrz został oczywiście zmyty ale w środku myślę że trochę go zostało. Poza tym w sumie pod dachem jakiejś wyjątkowej wilgotności nie ma i zanim "Ruda" skonsumuje 2mm ścianki trochę czasu minie Hm... Tylko że ogniska korozji mogą siedzieć pod lakierem i "wylezą" za jakiś czas. W każdym razie wygląda nieźle. Ja jednak zdecydowałem się na montaż balustrady schodowej z gotowych elementów z nierdzewki (+ pochwyt z drewna). Koszt przy 6,5 m długości ok . 1800 PLN (tylko stal). Montować zamierzam sam (kotwy fi 8 + żywica), mam nadzieję, że jakoś się uda... Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts